“ОСАННА ВВЫШНИХ, БЛАГОСЛОВЕН ГАРЯДЫЙ ВО ИМЯ ГОСПОДНЕ”

Вход Господень в Иерусалим: толкования, проповеди, иконы, видео...

Наступного тижня зі сторінок Євангелія віруючі почують опис страшних подій. Про те, як змученого Спасителя з ганьбою проведуть по вулицях Єрусалиму на Голгофу. Але сьогодні про це ніхто не думає. Вчора Ісус зробив диво — воскресив Лазаря, і тепер верхом на молодому ослі Він в’їжджає в місто. Жителі зустрічають Його радісними криками і розстеляють перед Ним пальмові гілки. Вони радіють і прославляють довгоочікуваного Месію. І тільки лагідний Христос, посміхаючись їм у відповідь, знаючи справжню ціну Своєї слави в цей сонячний день.

11 квітня, у переддень свята Входу Господнього до Єрусалиму, у Свято-Вознесенському кафедральному соборі м. Конотоп пройшло торжественне богослужіння. Всенічне бдіння очолив архієпископ Конотопський і Глухівський Роман.

Після читання Євангелія владика звершив чин освячення верби.

Полудень. В блакиті неба застиг золотий диск. Він спускає свої промені на Храмову гору, по якій в напрямку древнього міста верхи на ослі їде чоловік в оточенні натовпу людей. Вони входять в Єрусалим через Золоті ворота. «Месія! Месія прийшов! » – навперебій кричать жителі. Вони залишають свої будинки й поспішають назустріч, урочисто вигукуючи: «Осанна в вишніх! Благословен, Хто йде в ім’я Господнє! » (Мф 21: 9). Так Ізраїль зустрічає свого Царя.

Історія Єрусалиму зберігає імена правителів, які силоміць заволоділи цим містом: Давид, Олександр Македонський, Помпей. Ісус же показує, що справжній сенс має лише перемога над смертю. І Він воскрешає Лазаря. Але люди, розстеляють перед Ним пальмові гілки, так і не розуміють, що зустрічають справжнього Бога. Через кілька днів, їх радість і тріумфування зміняться грубими прокльонами. Так Єрусалим зрадить свого Спасителя.

12 квітня 2020 року, у Неділю ваій, жителі міста зібралися на святкове богослужіння у Свято-Вознесенському кафедральному соборі. Торжественну Літургію очолив архієпископ Конотопський і Глухівський Роман у співслужінні соборного духовенства.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *