У Свято-Вознесенському соборі звершена перша Літургія Передосвячених Дарів

Православна Церква, ступивши на дорогу Святої Чотиридесятниці, закликає вірян спонукати свої серце і розум до стриманості. Навіть центральне таїнство всього літургійного життя — Євхаристія — відбувається в ці дні рідше. Тривалі паузи між Літургіями допомагають людині глибше усвідомити велику ціну того Таїнства, яке раніше було доступно кожен день. І тільки в середу першого тижня, після великопісних часів, Церква, як би відгукуючись на духовний голод віруючих, запрошує прийняти Тіло і Кров Христові за першою в цьому році Службою Божою Передосвячених Дарів. «Знаю, Господи, що я недостойно причащаюся пречистого Твого Тіла і чесної Твоєї Крові … Але, сподіваючись на Твої милості, приходжу до Тебе …», – молить сьогодні Христа кожен з нас.

На початку Літургії в життя людини знову входить Спаситель. Символізуючи цю подію, владика з запаленою свічкою і кадилом в руках виходить до віруючих зі словами: «Світло Христове просвітлює всіх». І далі люди, прийнявши це Світло, опускаються на коліна під спів покаянної молитви «Да ісправится молитва моя». Однак кульмінацією богослужіння, як і завжди, стає загальна радість — чин причастя освяченими раніше Дарами — яку цілком висловлюють слова пророка Давида: «Вкусіте і побачите, який благий Господь» (Пс 33: 9).

Божественну Літургію у Свято-Вознесенському кафедральному соборі очолив Високопреосвященніший Роман, архієпископ Конотопський і Глухівський у співслужінні духовенства.

Ввечері Високопреосвященніший Роман, архієпископ Конотопський і Глухівський звершив читання третьої частини Великого покаянного канону преподобного Андрія Критського у Свято-Преображенському храмі м. Кролевець.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *