14.09.2013. Єпископ Роман прийняв участь у святкуваннях з нагоди 80-річного ювілею Вінницької єпархії, та привітав митрополита Симеона із Днем Ангела.

150913_big_514 Вересня 2013 року, у день церковного новоліття, та у день пам’яті преподобного Симеона Стовпника, у Спасо-Преображенському кафедральному соборі міста Вінниці відбулася урочиста Божественна літургія з нагоди 80-річного ювілею утворення Вінницької єпархії, та день Тезоіменитства митрополита Вінницького і Барського Симеона.

У торжественних урочистостях взяв участь і правлячий архіпастир Конотопського краю, єпископ Конотопський і Глухівський Роман. Богослужіння очолив митрополит Вишгородський і Чорнобиьський Павел, намісник Києво-Печерської лаври. Його Високопреосвященству співслужили митрополити: Хмельницький і Старокостянтинівський Антоній, Вінницький і Барський Симеон; архієпископи: Люблінський і Холмський Авель (Польща), Луганський і Алчевський Митрофан, Тульчинський і Брацлавський Іонафан, Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій, Шаргородський і Могилів-Подільський Агапіт, Уманьський і Звенигородський Пантелеімон, Житомирський і Новоград-Волинський Никодим; єпископи: Володимир-Волинський і Ковельський Володимир, Туровський і Мозирський Леонід (Білорусія), Єдинецький і Бричанський Никодим (Молдова), Конотопський і Глухівський Роман, духовенство Вінницької єпархії та гості у священному сані. Наприкінці літургії було звершено молебний спів перед іконами та часточками святих мощів преподобного Симеона Стовпника та священномученика Олександра (Петровського).

По завершенні Богослужіння митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел передав Першосвятительське благословіння Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира та привітав митрополит Симеона з днем його Тезоіменитства особисто від себе та від Синоду УПЦ. Владика також привітав усіх присутніх із 80-річчям Вінницької єпархії та побажав владиці Симеону та священикам єпархії міцних сил у несенні земного хреста та проповіді Євангелія боголюбивій вінницькій пастві. Також владику та всіх присутніх вітали представники вінницької влади, які були присутні на богослужінні. Від голови Вінницької обласної державної адміністрації привітав з 80-річчям єпархії та подякував владиці Симеону за служіння Богу і людям перший заступник голови облдержадміністрації Боровський Максим Алімович. Також слово мали голова Вінницької обласної ради Татусяк Сергій Пилипович та секретар Вінницької міської ради Моргунов Сергій Анатолієвич.Архієпископ Никодим прийняв участь в святкуваннях з нагоди 80-річного ювілею Вінницької єпархії та привітав митрополита Симеона із Днем Ангела. Вони привітали митрополита Симеона та передали в подарунок комплект архієрейського облачення. Також з ювілеєм єпархії та днем Тезоіменитства владику привітали Народні Депутати України Оксана Миколаївна та Григорій Миколайович Калетніки.

Після цього з нагоди 80-річчя Вінницької єпархії владика Симеон вручив представникам влади ювілейні відзнаки за вагомий особистий внесок у розвиток духовності на Вінниччині, сприяння відбудові православних храмів, допомогу в проведенні Вінницькою єпархією соціальних, культурних та просвітницьких заходів голові Вінницької облдержадміністрації Мовчану Івану Михайловичу, голові Вінницької обласної ради Татусяку Сергію Пилиповичу, вінницькому міському голові Гройсману Володимиру Борисовичу, Калетніку Григорію Миколайовичу та Продивус Світлані Володимирівні.

Також владику привітав від імені духовенства Вінницької єпархії ключар кафедрального собору протоієрей Василій Рішко. Після цього митрополита вітали архієрейський і дитячий хори та парафіяни кафедрального собору.

Потім на площі перед собором, біля могили митрополита Макарія (Свистуна), в день народження покійного владики, було звершено літію за спокій його душі.

Після цього на площі перед собором відбувся урочистий чин освячення міста Вінниці. По прочитанні молитов на освячення міста центральна вулиця була окроплена святою водою. Також від собору виїхали архієреї до чотирьох в’їздів до міста. Там владики освятили нещодавно встановлені Хрести. В цей час священики з часткою мощів священномученика Олександра (Петровського) об’їхали місто навколо.

Після освячення митрополит Симеон виголосив проповідь.

Прес-служба Вінницької єпархії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *