Свято на честь ікони “Хліб Життя”

25 вересня 2021 року відбулася визначна подія у житті православної громади Сумщини: до кафедрального центру Сумської єпархії прибув Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій, Предстоятель Української Православної Церкви. Першосвятительський візит до Сум було приурочено до другого обрітення чудотворного Малочернеччинського образу Христа Спасителя “Хліб Життя”, а також канонізації у чині новомучеників архімандрита Аристарха (Сітала), який постраждав від більшовицького терору у 1919 році.

Блаженнішому Предстоятелю співслужили митрополит Бориспільский і Броварський Антоній, постійний член Священного Синоду, керуючий справами Української Православної Церкви, митрополит Сумський і Охтирський Євлогій, митрополит Кременчуцький і Лубенський Миколай, архієпископ Конотопський і Глухівський Роман, архієпископ Олександрійський і Світловодський Боголєп, єпископ Білогородський Сильвестр, вікарій Київської Митрополії, ректор Київської духовної академії та семінарії, єпископ Ірпінський Лавр, вікарій Київської Митрополії, єпископ Бородянський Марк, вікарій Київської Митрополії, а також численне духовенство Сумської та сусідніх православних єпархій, гості у священному сані.
Під час богослужіння було звершено Чин прославлення ігумена Охтирського Троїцького монастиря преподобномученика Аристарха (Сітала), якого було канонізовано нещодавно. Після останньої заупокійної літії за спочилим архімандритом Аристархом керуючий справами Української Православної Церкви, постійний член Священного Синоду митрополит Бориспільський і Броварський Антоній зачитав Журнал засідання Священного Синоду про канонізацію ігумена Охтирського Свято-Троїцького монастиря архімандрита Аристарха (Сітала), а Правлячий архієрей митрополит Сумський і Охтирський Євлогій прочитав житіє новопрославленого святого. Під спів тропаря, кондака та величання преподобномученику Аристарху з вівтаря було винесено його святий образ. Блаженніший Предстоятель благословив іконою всіх присутніх та вклонився святині.
На завершення богослужіння Сумський Архіпастир звернувся до Блаженнішого Предстоятеля зі словом подяки та привітань, вручив подарунок – копію Малочернетчинського чудотворного образу “Хліб Життя” та ікону преподобномученика Аристарха, написані Сумськими іконописцями. Його Блаженство привітав архіпастирів, духовенство та богомольців зі святом та преподав Першосвятительське благословення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *