ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕННІЙШОГО РОМАНА АРХІЄПИСКОПА КОНОТОПСЬКОГО І ГЛУХІВСЬКОГО

 

Боголюбиві пастирі, чесне чернецтво і всі вірні чада Конотопської єпархії Української Православної Церкви

В цей торжествений, священий, блажений і спасительний день з благоговінням і любов’ю поздоровляю вас короткими та безкінечно радісними, сильними по своєму змісту словами пасхального привітання:

ХРИСТОС ВОСКРЕСЄ! ВОІСТИНУ ВОСКРЕСЄ!

Нині знову, в нашій уяві постає печера-гроб з відваленим каменем, і знову ми чуємо слова Ангела, які були сказані жінкам-мироносицям: «Что ищете живого с мертвыми? Его нет здесь: Он воскрес» (Лк. 24. 5-6).

Радість Воскресіння Христового через тисячі років дійшла й до нас, і з почуттям духовного захоплення ми святкуємо її в ці пасхальні дні.

Воскресіння Христове — це свідчення того, що Господь, Який перед Своїм вознесінням на небо сказав: «Ось Я з вами по всі дні, до кінця віку» (Мф. 28, 20), справді перебуває у Святій Церкві і в кожному з нас, наповнюючи всіх, що славлять Його Воскресіння, почуттям такої радос­ті, яку людське слово висловити не може.

Святий Ісаак Сирин пише: «Серце буде чистим тільки тоді, коли людина бачить всіх людей добрими, і ніхто не здається їй нечистим, тільки тоді така людина істинно чиста серцем». Така людина покликана проповідувати Євангеліє Царства Божого щирим словом, творенням добрих справ, християнським способом життя. Принесемо ж, дорогі брати та сестри світло Воскресіння Христового туди, де люди перебувають в пітьмі невіря. Принесемо любов туди, де царює ненависть. Принесемо милосердя жорстоким, турботу для страждених, мир ворогуючим.

Христос є життя вічне, мир і радість. Будемо і ми прохати у Нього миру, як для своєї душі так і для всієї України, бо як говорить св. Василій Великий«Хто шукає миру, той шукає Христа». Мир – це дуже цінний і необхідний подарунок від Бога для людини, і ті, хто стараються досягнути миру, будуть названі «Синами Божими» (Мф. 5, 9).

Цей рік, як і минулий відзначився складними та подекуди трагічними подіями, що пов’язані з всесвітньою пандемією коронавірусу COVID – 19, наслідки якої ми відчуваємо і сьогодні в умовах тотального чи адаптивного карантину. Ми згадуємо минулорічне свято Пасхи Божої, коли нам довелося святкувати вдома або ж стоячи на вулиці, за межами храму. Нам здалося, що повернулися знову ті безбожні атеїстичні часи, коли в храм неможна було ходити.

Але завдяки боротьбі із смертоносним вірусом, ми змогли відчути і зрозуміти, що перемога над вірусом, а в духовній площині над вірусом гріха призводить до життя, тобто до Воскресіння, і зброєю в цій боротьбі є віра в Іісуса Христа Воскресшого.

Любі браття і сестри, молитвенно бажаю вам звершити пасхальне торжество в духовному піднесенні, в добром здоров’ї і сердечній радості, щоби ніяке «житейское попечение» не затьмарило вашого піднесеного почуття о Воскресшому Христі.

Будьмо духовно багатими та мудрими, тримаймося віри Христової і все своє життя спрямовуймо до Воскреслого Спасителя, Господа нашого Іісуса Христа!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *