«ВСЕ СЕГОДНЯ ДА ВОЗРАДУЮТСЯ ХРИСТУ, КОТОРЫЙ ЯВИЛСЯ НА ИОРДАНЕ»

Кафедральний собор все ще прибраний по-різдвяному: стоять прикрашені ялинки, в скляних кулях переливаються вогники свічок і гірлянд. Але хіба свято проявляється лише в зовнішньому оздобленні? Звичайно, ні. Його легко можна прочитати в очах парафіян.
За Божественною Літургією читається євангельська оповідь, в якій є слова: «Сей есть Сын Мой возлюбленный, в Котором Мое благоволение» (Мф 3:17). Ні небесні світила, ні ангельські воїнства — як це було на Різдво — але Сам Бог Отець дає свідчення про Свого Сина і посилає Духа Свого у вигляді голуба. Вперше в новозаповітній історії людства Бог являє себе як Трійця.
Наприкінці Літургії Правлячий архієрей виходить на амвон зі Святими Дарами. Хор співає слова, які дуже часто звучать в період святок: «Благословен грядущий во имя Господне, Бог Господь явился нам!». Ось воно — Богоявлення, до участі в якому покликаний кожен християнин.
Відразу після Причастя духовенство відправляється здійснювати Велике Водохресне Водосвяття. Прочитавши покладені молитви, владика високо піднімає хрест. Під спів святкового тропаря, архіпастир занурює Розп’яття в воду. І Господь входить в воду й освячує її. І через кроплення водохресною Агіасми освячення отримують всі люди та вся природа.
Напередодні Високопреосвященніший Роман, архієпископ Конотопський і Глухівський очолив Всенощне бдіння а сьогодні Божесвенну Літургію у Свято-Вознесенському кафедральному соборі.

 

По традиції Архіпастир звершив Велике освячення води на річці у селі Вирівка.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *